Se våra bloggar här!

alexanderskytte
Alexander Skytte
Testblogg
Test Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam vitae molestie nisl, eu commodo dui. Vivamus neque urna, rhoncus vitae euismod eu, imperdiet et tortor. Nullam ut erat sem. Nullam tempor, leo a vehicula placerat, erat lorem placerat nibh, id ullamcorper ligula dolor ut purus. Mauris lobortis dignissim nulla, fringilla efficitur tellus sollicitudin sed. Cras porttitor elementum rhoncus. Nunc…
230px_alexandra_alexandersson_0
Alexandra Alexandersson
Ge lärarna tid att handleda VFU!
Under flera års tid har VFU:n (verksamhetsförlagd utbildning) varit ett hett ämne bland oss lärarstudenter. Under flera års tid har vi också lyft samma problem för lärarutbildare, huvudmän och politiker. Det handlar om dålig administration, outbildade handledare, handledare som inte har tid att handleda, rättsosäker bedömning med mera. Än så länge har vi inte sett några krafttag för att förbättra…
230px_asa_morberg_0
Åsa Morberg
Bara vara lärare – en omöjlig uppgift?
”Bara vara lärare – en omöjlig uppgift?” Rubriken är ett citat från Skolportens nyligen publicerade temabrev om arbetsmiljö i skolan. Det är ett brev som ger en dyster och ledsam läsning. Det finns belägg för påståendet också i temabrevet. Men kan det verkligen vara så? Är det verkligen så illa? Om det är så illa, vad kan vi göra för…
davidspak_blogg
David Spak
”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”
Låt oss diskutera kvalité i studie- och yrkesvägledning, orimligt stor arbetsbelastning och välmående. Enligt skollagen har alla elever i alla skolformer, utom förskolan och förskoleklassen, rätt till studie- och yrkesvägledning. Vidare står det att studie- och yrkesvägledningen ska utgå från elevernas behov. Hur detta sedan tolkas och konkretiseras är upp till varje huvudman. Resultatet? En studie- och yrkesvägledning av svajande…
gabriellescherstein3
Gabrielle Scherstein
Välkommen till världens bästa yrke
Hej och välkommen till lärarutbildningen. Du har valt en utbildning som har varit i slagfältet länge. Lärarutbildningen diskuteras ständigt, precis som skolan. Alla har erfarenheter av skolan, lärare och lärande och det kommer du att märka eftersom många är kvicka på att dela med sig av sina erfarenheter och inte allt för sällan dessutom har diverse lösningar på problemen. Partierna…
rasputin
Grigorij Rasputin
hakan_tallgren_187x146
Håkan Tallgren
Hoppas vi når dit då lärarna säger till eleverna: bli lärare!
Och så då. Till sist. Längst fram vid tavlan, framför klassen. Inte som kandidat eller som vikarie, utan som lärare. L-Ä-R-A-R-E. Ett nytt kapitel ska skrivas och således har den här studentbloggen snart gjort sitt.  Jag har fått en del positiv respons på mina blogginlägg, liksom en del frågor och påpekanden. En del andra åsikter har framförts. Och nog är…
hans-teke-230
Hans Teke
”Hjärnkoll på skolan” är välbehövlig och några saker lärde jag mig
Martin Ingvar och Gunilla Eldh har under hösten kommit ut med en ny bok: ”Hjärnkoll på skolan och varför barn behöver dig för att lära.” Den behandlar skola och undervisning ur ett neurofysiologiskt perspektiv och kan läsas av rektorer, lärare och föräldrar; ja även av läsvana elever. Ett centralt tema i boken är de motivationer, belöningar och återkopplingar som hjärnan…
jonasedlund
Jonas Edlund
Till var lärare efter förmåga
Jag brukar roa  mig med att följa debatten om lärare och skola på Twitter. Eller roa mig och roa mig, det är för det mesta ganska deppig läsning. Tonen är allmänt negativ, inget är bra, skolledningen är dum, arbetsmiljön är skit, betygssystemet suger och politikerna är spåniga. Ingen förstår och lärare är allmänt missförstådda. Jag blir ofta rätt nedstämd av…
karin-svv-230x138-bakgr
Karin Kers
Den fina gränsen mellan nyfikenhet och obehag
Jag läste en intressant artikel av Maria Carling i Svenska Dagbladet i morse, "Hjärnan förändras av kronisk stress". Artikeln handlade om en ny psykologisk studie, visserligen utförd på möss, men vars resultat ändå är intressant att fundera över ur ett skol- och samhällsperspektiv. Forskningsstudien visade att när mössen utsattes för en lagom stor utmaning, som att få en boll att…
Läraren Katarina Lycken Rüter
Katarina Lycken Rüter
Det märkvärdiga ordet ’och’ – som det lätt kan bli för lite eller för mycket av
På sista tiden har jag haft anledning att fundera en del över de viktiga ordklasserna konjunktioner och subjunktioner i allmänhet, och konjunktionen ’och’ i synnerhet. ’Och’ är nämligen ett märkvärdigt ord, som det lätt verkar bli antingen alldeles för lite eller alldeles för mycket av. Det sista intensiva passet i svenska med mina tvåor har handlat om grammatik, om att…
linalindstrom3
Lina Lindström
Jag förkroppsligar genusflummet
Jag förkroppsligar genusflummet. Eller jag tar tillbaka det. Jag föredrar att kalla det genuspedagogik. Eller egentligen, jag föredrar att kalla det pedagogik som vilar på skolans värdegrund. I läroplanen för gymnasiet, GY11, står följande: ”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.”…
230px_lotta_lindstrom_0
Lotta Lindström
Praon behöver professionaliseras
Har en gnagande känsla av att något saknas med prao. Den känslan har gnagt länge nog nu. Praktisk arbetslivsorientering är en obligatorisk skolverksamhet från höstterminen 2018. Många kommuner har redan prao, andra behöver återupprätta den. Vissa kommuner har en kommunal plan för detta medan andra saknar det. På vissa skolor är det studie-och yrkesvägledaren som sköter om det och i…
lotten_187x146
Lotten Johansson
Så lägger vi upp vägledningen på Hovsjöskolan
Höstterminen har precis dragit igång. Skolan luktar målarfärg och ser fräsch ut tack vare det arbete vaktmästaren har gjort under sommaren. Lärarna har redan jobbat en vecka och gjort iordning sina klassrum för de elever som nu äntligen kommer. Gemensamt har vi börjat planera för hela höstterminens arbete. Som en del i detta höll jag ett pass för all personal…
mikaelbruer
Mikael Bruér
Skolan kan inte bygga på tävlan mellan lärare
När jag var 11 tog jag för första gången ställning politiskt. Det var 1988 och Miljöpartiet kom in i riksdagen för första gången. Bara något år senare blev jag medlem i ett politiskt ungdomsförbund och var politiskt aktiv i 26 år. Jag upplevde hur solidaritet och gemenskap kunde skapa framgång och förändring. För mig var det därför också ett självklart…
187px_morlin_schubert
Morlin Schubert
Deltid på olika skolor är en dålig lösning för lärare
Jag arbetar deltid på olika skolor, eftersom min ämneskombination är mycket sällsynt. Men jag känner många lärare som nuförtiden arbetar deltid på olika skolor även om deras ämneskombinationer inte är lika sällsynta och jag vill skriva lite om att arbeta på det sättet. En fördel som en kollega har nämnt för mig är att man inte har samma ansvar om…
niklasmork
Nicklas Mörk
Lärplattformar är en återvändsgränd
Rikspolitiker, kommunpolitiker, fackförbund och arbetsgivare säger alla att administrationen för lärarna måste minska. Tilltron till digitaliseringens möjlighet att effektivisera skolrelaterad dokumentation är skyhög hos de som styr ute i kommunerna och det är många som dreglar över möjligheten att samla in stora mängder data. Samtidigt vittnar allt fler lärare om tvånget från sina respektive kommuner/arbetsgivare att använda så kallade lärplattformar…
230px_per_kornhall_0
Per Kornhall
En ny variant av ”Det är lärarnas fel”?
Ett av de mest intressanta och för lärare relevanta forskningsresultaten på senare är de som Maria Jarl och hennes kollegor skriver om i boken ”Att organisera för skolframgång” (Natur & Kultur). Det är en studie som på ett ovanligt och tydligt sätt pekar på vad som skiljer väl fungerande från mindre väl fungerande skolor åt. Det intressanta är också hur…
187px_rebecca_roth
Rebecca Roth
8 saker jag önskar jag hade vetat om lärarutbildningen
Hej, kära och älskade lärarstudent. Välkommen till en utbildning fylld med tuffa utmaningar och jobb. Välkommen till en utbildning som är fantastiskt rolig att läsa och välkommen till en värld fylld med möjligheter! När jag påbörjade min lärarutbildning hösten 2015 gav min omgivning mig bara kommentarer som ”det är en bra utbildning eftersom du garanterat får jobb” och ”5 och…
skolv_red_gruppbild_187x146
Redaktionsbloggen
Vi sneglar på Nordamerika när vi skapar karriärstegar för lärare
Från departementet kom ett pressmeddelande i slutet av mars som handlade om att arbetet med att stärka läraryrket ska fortsätta. Det handlar om att försöka få flera att vilja bli lärare. Det handlar också om att försöka att skapa bättre möjligheter för lärare att kunna utvecklas vidare i läraryrket.   Många varken orkar eller vill vara lärare hela livet. Det…
187px_sara_bruun2
Sara Bruun
Lågaffektivt bemötande har kört i diket
Eleven tar fram sin mobiltelefon och spelar spel. Läraren ber vänligt eleven att lägga undan sin telefon och påminner om att på skolan råder mobiltelefonförbud och att mobilerna ska ligga i lådan på katedern lektionstid. Eleven går muttrande och motvilligt och lämnar sin telefon för att sätta sig på sin plats. Läraren återgår till sin genomgång och ger instruktioner kring…
230px_sofia_malmberg_0
Sofia Malmberg
En seger för skolbiblioteken
Efter en myllrande bokmässa, flertalet spännande samtal med skolledare och förvaltningsledning samt en rad föreläsningsuppdrag samlar jag mina intryck i ett blogginlägg. Skolbibliotek har seglat upp som ett hett ämne på den politiska agendan. Från den 1 juli 2018 ska skolbiblioteket verka som en pedagogisk funktion. Skolbiblioteksfunktionen ska arbeta med språkutveckling och digital kompetens i undervisningen, det vill säga skolbiblioteket…
uwe_187x146
Uwe Müller
Fullständigt deltagande och ansvarstagande från näringslivet krav för tysk väg
Nyligen läste jag en debattartikel som Carl Bennet skrivit om lärlingsutbildning i Tyskland. Jag blev förvånad över hur okunnig Carl Bennet verkar vara i frågan om den tyska lärlingsutbildningen. Det diskuteras ofta att vi borde ha en lärlingsutbildning som i Tyskland. Jag som har gått en lärlingsutbildning i Tyskland på 1970-talet kan bara konstatera att man diskuterar en fråga som…